4 lépés a hatékonyabb hashtag használatért

A hashtagek szinte a kezdetektől jelen vannak az Insta felületén, és jelentőségük többször változott az idők folyamán. Szerepük azonban többé-kevésbé változatlan:

  1. Segítenek kategorizálni a tartalmakat.
  2. Lehetőséget biztosítanak a felhasználók számára a tartalmak keresésére.

Nehézségek a hashtagek használatában

Ma már számtalan anyag elérhető a hashtagekről (többek között én is írtam róluk néhány posztot, pl. itt és itt), de a hatékony hashtag használat a mai napig fejtörést okoz a felhasználóknak. Hogy miért?

  1. Bármi lehet hashtag, ami elé # jelet teszünk. Ennek megfelelően rengeteg hashtag van.
  2. A hashtageknél minden karakter számít. Minden egyes elütés vagy karakter módosítás (magyaroknál pl. az ékezet használata vagy azok hiánya) új hashtaget eredményez.
  3. Ebből a nagy mennyiségű hashtagből kell kiválogatni azt, ami valódi forgalmat terel a tartalmainkhoz. Mindez stratégiai gondolkodásmódot követel, ami nem minden profilnál van jelen a kezdeti időkben. Hashtaget azonban sokszor addig is használnak, amíg a stratégia elkészül.
  4. Az előbbi pontnak megfelelően a hashtag kutatások gyakran nem előzetesen, hanem már a profil működése közben készülnek el (ha ugyan készül valaha is ilyen). Addigra azonban berögzül egy gyakorlat, aminek a megváltoztatása erőfeszítést igényel. Ez pedig gyakran vezet halogatáshoz.
  5. A hashtag kutatás időigényes és nem kifejezetten izgalmas feladat. További halogatás pipa.

A fenti tényezők összességében azt eredményezik, hogy a hashtag használat leginkább esetleges, emiatt pedig nem hatékony.

4 lépés a hatékonyabb hashtag használatért

Hogyan teheted hatékonyabbá a hashtag használatodat 4 egyszerű lépésben?

Összegyűjtöttem 4 olyan dolgot, aminek az alkalmazása mindenképp hatékonyabbá teszi a hashtag használatodat.

Listázd a hashtageket, amiket használsz

Mindezt lehetőleg digitálisan, másol-beilleszt módszerrel. Ez azért fontos, mert így könnyebben kiszűrheted az elgépeléseket (pl. ha betűrendi sorrendbe szeded a hahstageket).

Persze ezt a listát érdemes folyamatosan bővíteni, kiegészíteni.

Ha így teszel, elkerülheted a már említett elgépelést, és sokkal gyorsabban tudsz majd dolgozni, mivel nem kell minden alkalommal újra és újra hashtageket keresned.

Kutasd a versenytársaid hashtagjeit

Néha nehéz kilépni a saját fejünkből, és új irányba nyitni. Ha azonban megnézed az alkotótársak tartalmait és az általuk használt hashtageket, sok inspirációt szerezhetsz.

Az így talált hashtageket gyűjtheted külön listába, vagy egyből a sajátod részévé is teheted, a lényeg, hogy legyen módszered arra, hogy beépítsd a használatukat a rendszeredbe.

Alakíts ki hashtag csokrokat

Ha még nem ismered ezt a kifejezést, ne aggódj, azonnal megmagyarázom.

A hashtag csokor egy olyan hashtag gyűjtemény, melynek tagjai között valamilyen szempontból összefüggés van.

A hashtagjeidet sokféleképpen csoportosíthatod. Például a hashtag típusa szerint. Persze, ezek a hashtag típusok nincsenek kőbe vésve, de jellemzően azért megkülönböztethetünk pl. iparági hashtageket, célcsoport hashtageket, közösségi hashtageket, brand hashtageket, eseményekhez, illetve helyszínekhez kapcsolódó hashtageket stb.

A hashtag csokrok arra hivatottak, hogy meggyorsítsák a munkádat. Akár csak a fentebb említett lista, ezek is csökkentik az elgépelés esélyét, de mivel témák szerint össze vannak válogatva, így könnyedén másolhatóak, és változatos hashtag használatot eredményezhetnek.

Ami pedig azonnal át is vezet minket a következő pontra, mégpedig hogy…

Ne használd mindig ugyanazokat a hashtageket

Sajnos az Instagram algoritmusa hajlamos spammelésnek tekinteni, ha posztról posztra ugyanazokat a hashtageket használod, és leronthatja miatta az eléréseidet.

Ezt a legegyszerűbben úgy kerülheted el, hogy jóval több hashtaget tartasz készenlétben, mint amennyit egy adott posztnál ténylegesen használsz.

Mind a hashtagek listázása, mind a hashtag csokrok kialakítása nagy segítség a változatos hashtag használatban.

De ha esetleg nem tudod, hogyan kezdj hozzá, készítettem egy egyszerű, 4 lépéses útmutatót, amihez az alábbi űrlap kitöltésével tudsz hozzáférni. Ebben a segédanyagban vizuálisan, példákkal szemlélteve mutatom meg, hogyan tudod a gyakorlatba átültetni a fent bemutatott tippjeimet.

.

További segédanyagok

A hashtagek persze csak egy pici részét képezik az Instagram nagy egészének, ezért ajánlom figyelmedbe a további segédanyagaimat is:

  1. Ha még nem tűzted ki az idei céljaidat, még most sem késő!
  2. Időről időre ellenőrizd a profilodat is. Van rá egy 5 perces megoldásom!

Ha tetszett, kérlek, oszd meg másokkal is

Oszd meg Facebookon!
Mentsd el Pinterestre!
Oszd meg Linkdinen!
Küldd el emailben!
József Nikolett

József Nikolett

Instagram stratégia tanácsadó

Hozzászólások